Edward Sheriff Curtis

Temos:

Žymos:

Susiję straipsniai:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Edward Sheriff Curtis

(1868/02/16 − 1952/10/19)

Vienas geriausių Amerikos fotografų ir etnologų, Edward Sheriff Curtis gimė 1868 metais netoli Whitewater, Wisconsin. Curtis šeimai persikėlus į Port Orchard, Vašingtonas 1887 metais, Edvardas, apdovanotas fotografo gyslele, leidosi tyrinėti Sietlo krante gyvenančių indėnų gyvenimo. Curtis darytas vyriausiojo Sietlo dukros, Princesės Angeline’os portretas laimėjo aukščiausią apdovanojimą fotografijos konkurse.

Fotografija
Autoportretas
Fotografija
Fotografija
Fotografija

1892 metais Edward’as veda kanadietę Clara J. Phillips ir susilaukia 4-ų vaikų Harold’o, Elizabeth, Florence ir Henry. 1896 metais visa Curtis šeima (Edward’as su žmona ir tuo metu trimis vaikais, Edward’o motina, sesuo, brolis, dvi žmonos seserys ir vienos jų sūnus) persikelia gyventi į Sietlą.

1896 metais Edward S. Curtis nutarė pradėti projektą ir fotografijos pagalba įamžinti, jo manymu, nykstančią indėnų rasę. Jis tikėjo, kad jo nuotraukos, kartu su lydinčiu tekstu, parodys padėtį kurioje gyvena visos Amerikos indėnų gentys.

1897 metais Curtis pradėjo savo verslą, atidarė studiją ir garsėjo kaip romantiškų portretų, indėniškų temų ir kraštovaizdžių fotografijos meistras. 1898 metais, žygio po Mount Rainier metu, Curtis sutiko mokslininkų grupę ir padėjo jiems saugiau pasiekti tikslą. Vienas tos mokslininkų grupės narių buvo George Bird Grinnell, garsus Cheyenne indėnų tyrinėtojas, istorikas ir antropologas. Curtis ir Grinnell greitai tapo draugais.

1904 metais, auganti Curtis fotografinė šlovė suteikė jam galimybę fotografuoti prezidento Teodoro Ruzvelto vaikus. Vėliau Prezidentas Ruzveltas tapo pagrindiniu Curtis darbo rėmėju.

Grinnell įkvėptas ir palaikomas J.Pierpoint Morgan, Edward S. Curtis 30 savo gyvenimo metų paskyrė daugiau nei aštuoniasdešimties indėnų genčių gyvenančių į vakarus nuo Misisipės, nuo Meksikos sienos iki Aliaskos, fotografavimui. Gyvendamas Montanoje tarp Crow indėnų, savo siuan kalba vadinusių save Apsáalooke, jis pelnė jų pasitikėjimą ir buvo pagerbtas Auk-ba-axua Balat Duchay vardu (vardo reikšmė skambėtų panašiai į „kūno vaizdo paėmėjas“). Baigęs tiriamąjį darbą, 1930 metais, savo kūrinį, kurį sudarė 20 tomų, kiekviename kurių buvo po 75 rankomis spaustas foto graviūras ir 300 puslapių teksto, jis pavadino „The North American Indian“. Kiekvienas tomas turėjo atskirą ne mažiau kaip 36 naujausių foto graviūrų rinkinį.

Pradėdamas savo projektą Edward Sheriff Curtis manė, kad jis užims 10 metų, tačiau prabėgus 10-ai metų, jis buvo dar vos tik pradėjęs savo darbą ir išleidęs visus savo pinigus. J. Pierpont Morgan’as tapo Edward’o globėjas padėjęs jo svajonei tapti realybe.

Fotografuojant, Curtis tekdavo daug keliauti ir didesnę metų dalį jis nebūdavo namie, o vaikais ir palikta studija teko rūpintis jo žmonai. 1916 metais, Edward’o žmona Clara paduoda skyryboms ir 1919 metais, jos prašymas patenkinamas. Edward’o žmonai, kaip kompensaciją, teismas priteisė studiją ir visus jo originalius negatyvus. Edward’as S. Curtis nutarė, kad geriau jis neteks visų savo originalių negatyvų, nei juos paliks savo buvusiai žmonai. Su dukterimi Beth nuėjęs į studiją Edward’as sunaikino visus savo originalius stiklo negatyvus.

Savo, kelis dešimtmečius trukusio projekto metu Curtis padarė daugiau nei 40 000 fotografijų, kurių didžioji dalis buvo padarytos ant 11 x 14 colių arba 14 x 17 colių dydžio stiklo negatyvų. 6 x 8 colių veidrodinį fotoaparatą jis pradėjo naudoti tik projektui artėjant prie pabaigos.

Baigęs projektą Edward’as S Curtis buvo visiškai psichiškai ir fiziškai išsekęs.
Po 1930 metų jis tik retkarčiais pafotografuodavo. Vėliau padarytos juo nuotraukos, kaip taisykė, būdavo mėlynuose Curtis studijos rėmeliuose, melsvo atspalvio 8″ x 10″ arba 11″ x 14″ sidabro želatino atspaudai. Iš vėlesnių jo darbų išlikę Ben Hur ir Tarzan’o aktorių, bei trys akto: „Afroditė“, „Saulėlydžio kelias“ ir „Svajonių tvirtovė“ nuotraukos.

Edward S. Curtis dėka, mes galime pažvelgti į daugiau kaip prieš 100 metų gyvenusių žmonių veidus (spindinčius drąsa ir valia), mintimis persikelti į jų aplinką (kurios dabar jau neberastumėme) ir pasigrožėti nuostabias, įžvalgaus mylinčio savo darbą fotografo, įamžintais kraštovaizdžiais.

Mirė fotografas sulaukęs 84 metų amžiaus, 1952 metų spalio 19 dieną, savo dukters namuose, nuo širdies smūgio.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

Darbų kainos: Skirtingų rinkinių, kiekviename nuo 36 iki 39 skirtingų foto graviūrų kainos nuo $10,000 iki $175,000. Kiekvienas rinkinys dedikuotas atskirai šiaurės indėnų genčiai.
Visas 20 tomų ir 20 aplankų rinkinys nuo $675,00 iki $750,000.
Atskiros foto graviūros nuo $100 iki $35,000.

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2013/02/edward-sheriff-curtis/