Kokį fotoaparatą pirkti?

Tai klausimas, kurį dažnai girdi bet kas ilgėliau užsiimantis fotografija ir kuris kyla kiekvienam norinčiam pradėti fotografuoti.

Tiems, kurie jau fotografuoja ir nori atnaujinti techniką, dažnai atsakyti daug paprasčiau, nes jų asmeninė patirtis leidžia į daugelį šio trumpo klausimo sudedamųjų dalių atsakyti patiems. O dalių šis klausimas turi išties nemažai…. Juostinis, skaitmeninis, pilno kadro/matricos ar nepilno, muilinė, profesionalus, pusiau profesionalus, su keičiamais objektyvais ar nekeičiamais, zoom’as kur didesnis ar kur objektyvas šviesesnis, kuris pigesnis ar kuris greitesnis, Canon ar Nikon o gal Pentax, Sony, Leica, Hasselblad… ir baigiant klausimais geriau pirkti Lietuvoje ar Amerikoje…. Nekalbant jau apie tai, kad aiškinant visa tai dar tenka ir papasakoti kas yra diafragma, išlaikymas, pilnas kadras, šviesus objektyvas, greitas fotoaparatas, ryškumo gylis, multi-ekspozicija, ISO ir t.t. 
Blogiausia šio reikalo dalis yra ta, žmogus, nežinantis ko jis nori, laukia vienintelio ir teisingo atsakymo, nes pradedantis fotografuoti dažniausiai vis dar tiki, kad fotografuoja fotoaparatas, o ne fotografas. Deja, nėra jokios slapto, stebuklingo ar super fotoaparato, kuris paverstų žmogų Ansel Adams’u ar Henri Cartier-Bresson’u.

Taigi pradėkime nuo tikslų. Kokių tikslų norite pasiekti fotografuodami? Fotografuoti vaikus yra daug paprasčiau ir pigiau nei fotografuoti gamtą.  Fotografuojant portretus studijoje reikia kitokio fotoaparato nei kad naudoja fotografuojantys sportą. Jūs norite tapti profesionaliu fotografu ar paprasčiausiai fotografuosite savo šeimos albumui? Pasistenkite suprasti paprasčiausią tiesą: nėra idealaus fotoaparato tinkančio visoms fotografijos rūšims. Daugelis fotografų turi du ir daugiau fotoaparatų, priklausomai nuo poreikių, įpročių, pomėgių, reikalavimų…

Renkantis fotoaparatą reikia numatyti visą eilę faktorių ir vienas svarbesnių yra: kiek šiam reikalui galite skirti lėšų. 
Visai nebūtina būti Carlos Slim Helu šeimos nariu ar Bill Gates (www.forbes.com/wealth/billionaires/list), kad įsigyti gerą fotoaparatą ir net turint begalę pinigų reikia pasvarstyti ar labai brangus aparatas bus tas, kurio reikia ir kuris pateisins lūkesčius.

Kaip bebūtų apmaudu, vienintelio teisingo atsakymo į šį klausimą nėra, tad jei nutarėte įsigyti fotoaparatą ir nežinote kokį pirkti, prieš užduodami klausimą kokiam nors „žinovui”  atsakykite patys sau į keletą klausimų, taip sutaupydami savo ir kitų laiką.

  1. Ką fotografuoti planuojate dažniausiai?  Šventes/renginius, portretus, gamtą, sportą, miestą, natiurmortus, madas ir t.t.
  2. Kokį fotoaparatą turite (jei turite)?
  3. Jei reikėtų pasirinkti tarp “paprasta naudoti” ir “kokybės”, ką rinktumėtės?
  4. Ar norite kompaktinės kameros “muilinės” ar “veidrodinio”?
  5. Jei reiktų įvertinti nuo 1 iki 10 savo patirtį, kaip ją įvertintumėte, kai 1-as yra tas kas fotografuoja su vienkartiniais fotoaparatais kartą metuose, su vienkartiniais fotoaparatais įsigytais viešbučio parduotuvėje ir 10-dirbančio profesionaliai (vadinasi didesnę dalį savo pajamų gaunančio iš fotografinės veiklos)
  6. Kiek daugiausiai pinigų galite skirti fotoaparatui ir jo priedams?
  7. Kiek ilgai galvojate naudotis tuo fotoaparatu?
  8. Ką naudoja Jūsų draugai?

Jei praleisite daugiau laiko atsakinėdami į šiuos klausimus, Jūs gerokai priartėsite prie atsakymo į klausimą “koks fotoaparatas būtų Jums tinkamiausias”. Be abejo internetas būtų geras pagalbininkas lyginant fotoaparatus, gaunant jų kainų informaciją ir t.t.
Tikėkimės, kad Jūsų susidomėjimas fotografija yra pakankamai stiprus ir Jūs vis dar skaitote šią rašliavą…

Jei rimtai susidomėjote fotografija, rekomenduočiau investuoti į DSLR1 fotoaparatą, arba kitaip tariant skaitmeninį fotoaparatą su keičiamais objektyvais ir  bent vieną objektyvą. Kodėl ne “muilinę”? Kaip taisyklė “muilinės” turi mažiau valdymo galimybių ir todėl, daugeliu atvejų, negali padaryti profesionalaus lygio nuotraukos. “Muilinės” daug lėtesnės ir dažnai per lėtos daugeliui fotografijos rūšių. Per lėtos reiškia, kad:

  • praeina pakankamai ilgas laiko tarpas iki kol sufokusuojamas objektas ir nuo to laiko kai paspaudžiamas fotografavimo mygtukas ir fotoaparatas nufotografuoja. Vadinasi jei norite užfiksuoti kokį momentą, tarkim gražiai besišypsantį vaiką, jums prireiks daug sėkmės tai padaryti su “muiline” fotografuojant ne idealiomis sąlygomis.
  • retoje muilinėje turite galimybę pakeisti objektyvą, vadinasi esate labiau priklausomas nuo to ką gali tas fotoaparatas, o ne nuo to kas jums esamoje situacijoje labiausiai tinka.
  • mažos “muilinių” matricos daugiau “triukšmauja” fotografuojant tamsesnėje aplinkoje.
  • “muilinių” objektyvai, kai beje ir pigesni kintamo židinio DSLR objektyvai, keičia diafragmą artinant objektą jį tamsindami.
  • “muilinėse” vaizdą matote ant LCD ekrano, kuris yra “paduodamas” per vaizdo ieškiklį, o ne objektyvą ir todėl neretai galite susidurti su taip vadinamu parralax efektu, kas daro fotografavimą iš arti sudėtingesniu, nors naujesnės muilinės jau turi ir TTL2 galimybes.
  • ir kiti apribojimai “muilinėse” kaip ribotos diafragmos nustatymų galimybės, mažesnis ISO diapazonas, šviesos kompensavimo galimybės, išlaikymo pasirinkimas ir t.t.

Nežiūrint viso to ką čia neigiamo prišnekėjau apie “muilines” rinkoje yra pakankamai neblogų muilinių.

Kokios firmos fotoaparatą pirkti? Dabar rinkoje yra pakankamai skirtingų kompanijų fotoaparatų, kurių pagalba galite daryti puikias nuotraukas. Rinkdamiesi fotoaparatą atkreipkite dėmesį į objektyvų pasirinkimą. Pažiūrėkite, kokios firmos fotoaparatus naudoja Jūsų draugai ,gal nusipirkę tos pačios firmos gaminį, turėsite greitą ir nemokamą pagalbos telefoną :), pamąstykite ir apie tai, kad Canon ir Nikon kartu turi apie 90% skaitmeninių fotoaparatų rinkos, tai reikštų, kad greičiausiai turėsite geresnį servisą, didesnį priedų pasirinkimą.

Fotografija tai idėjos turėjimas, gebėjimas pastebėti ir matyti, puiki šviesa, gebėjimas sekundės dalimi užfiksuotu momentu papasakoti istoriją. Fotoaparatas tėra įrankis, kuris padės jums tai įgyvendinti. Man dar neteko girdėti nė vieno atvejo, kai redaktorius atsisakė priimti nuotrauką dėl to, kad ji padaryta ne su tuo fotoaparatu.

Galų gale, dabartiniai mobilūs telefonai gali sėkmingai konkuruoti su geromis muilinėmis, tad jei jūsų poreikiai tokie gal vertėtų pagalvoti apie gerai fotografuojantį mobilų telefoną? Nes geriausias fotoaparatas yra tas, kuris visuomet su jumis, o ne – paliktas namie ant sofos.

Sprendžiant iš www.flickr.com statistikos duomenų 2012 sausio 10-ai dienai, pasaulyje populiariausias fotoaparatas yra iPhone


http://www.flickr.com/cameras/


1. DSLR – Digital Single-Lens Reflex

2. TTL – Through The Lens

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2012/01/koki-fotoaparata-pirkti/