Fred Holland Day

Temos:

Žymos:

Susiję straipsniai:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Fred Holland Day

(1864/07/08-1933/11/12)

Fred Holland Day, fotografas piktorialistas, gimė 1864 metų liepos 8 dieną, Bostono prekybininko šeimoje.

Fred Holland Day. Fotografas: Reginald W Craigie (1900)
Fred Holland Day. Fotografas: Reginald W Craigie (1900)

Visą savo gyvenimą garsėjęs laisvomis pažiūromis, Fred Holland Day daug laiko praleisdavo su neturtingų Bostono imigrantų šeimų vaikais, juos mokė, prižiūrėjo jais rūpinosi ir garsėjo savo labdaringa veikla. Vienas iš tų vaikų buvo 13-metis imigrantas iš Libano Kahlil Gibran, vėliau tapęs garsiu poetu.

Day buvo vienas iš leidybinės firmos „Copeland and Day“ įkūrėjų ir pagrindinis jos finansuotojas.

Fred Holland Day buvo vienas pirmųjų (kaip ir Alfred Stieglitz) Amerikos fotografinio piktoriazmo šalininkų. 1890-aisiais metais Fred Holland Day, pradėjo fotografijoje aktyviai vystyti religinę temą, dažnai nuotraukose pozuodamas pats ir save vaizduodamas Kristaus rolėje.

Fred Holland Day: Jaunuolis atsirėmęs į uolą (Nicola Giancola) (1907)
Fred Holland Day: Jaunuolis atsirėmęs į uolą (Nicola Giancola) (1907)
Fred Holland Day: Louise Imogen Guiney (1893)
Fred Holland Day: Louise Imogen Guiney (1893)
Fred Holland Day: St. Sebastian (1906)
Fred Holland Day: St. Sebastian (1906)

Day fotografinės karjeros kulminacija buvo 1900 metais, Karališkosios fotografijos bendruomenės, organizuota nuotraukų paroda kur iš 375-ų 42-iems fotografams priklausančių, šioje parodoje demonstruotų nuotraukų, net 103 priklausė Fred Holland Day.

Day darbai dažnai buvo kontraversiški, nes daugumoje jų modeliai buvo nuogi jauni vyrai. Pam Roberts apie Fred Holland Day rašė „Day niekada nevedė, dėl jo fotografavimo stiliaus, charakteringo elgesio ir labai daug sau skiriamo dėmesio – manoma, kad jis buvo homoseksualus“. Fred Holland Day polinkis į homoseksualizmą, to meto Amerikoje, nebuvo gerbtinas.

Day, kaip fotografo, karjeros pabaigą lėmė kelios aplinkybės – Rusijos revoliucija, Alfred Stieglitz populiarumas bei pasikeitimas meno stiliaus madoje. Fred Holland Day nuotraukas spausdino išskirtinai naudodamas platinos spaudą, leidžiančią atspausti nepaprastai aukštos kokybės nuotraukas. Rusija, 1916 metais kontroliavusi 90% pasaulinės prekybos platina, nutraukė jos prekybą palikdama platinos naudojimą išskirtinai savo kariniams tikslams. Negalėdamas savo nuotraukų spausdinti „ant platinos“, o jokios kitos alternatyvos jo netenkino – Day nustojo domėtis fotografija.

Išpopuliarėjus modernizmui ir simbolinei-alegorinei fotografijai „išėjus iš mados“ – atsidūręs Alfred Stieglitz populiarumo šešėlyje – Day buvo visiškai užmirštas.

Daugumą savo nuotraukų, Day atspausdindavo vieninteliu egzemplioriumi, o 2000 jo nuotraukų pražuvo 1904 metų gaisro liepsnose. Keli šimtai išlikusių nuotraukų, 1930-ais metais buvo perduotos Karališkai fotografų bendrijai.

Ko gero garsiausias Day darbas, iš 250-ies išlikusių jo darbų yra 1898 metų 7-ų fotografijų serija, žinoma pavadinimu „Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai“. Šiai nuotraukų serijai padaryti Day nesisukto, apžėlė plaukais, numetė daug svorio.

1990–2000-aisiais metais, radikaliai pasikeitus meninėms pažiūroms ir skoniams, bei seksualinei moralei – Dey vėl tapo nepaprastai populiarus ir šiandien jis laikomas vienu didžiausiu meninės fotografijos meistrų Amerikoje. Meno istorikai yra daug prirašę apie Day homoerotinius portretus ir nubrėžę ne vieną paralelę tarp jo, Walter Pater ir Thomas Eakins darbų.

Fred Holland Day: Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai (1898)
Fred Holland Day: Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai (1898)
Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2013/07/fred-holland-day/