Jock Sturges

Temos:

Žymos:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Jock Sturges

(1947/04/12)

Jock Sturges – amerikietis fotografas gimęs 1947 metais Niujorke ir ilgai dirbęs San Franciske, jis geriausiai žinomas iš kontraversiškai vertinamų paauglių nuotraukų, kur jie dažniausiai yra nuogi. Dauguma jų nufotografuoti Kalifornijos ir Prancūzijos nudistų pliažuose.

Jock Sturges

Mokslas Jock’ui nerūpėjo, todėl baigęs vidurinę jis niekur nestojo, o išėjo tarnauti į kariuomenę ir keturis metus praleido Amerikos karinėje bazėje dislokuotoje Japonijoje. Tarnybos metu Jock’ui pravertė jaunatviškas domėjimasis fotografija. Kurį laiką jis dirbo karinėje fotolaboratorijoje, o vėliau tapo ir vyriausiu bazės fotografu.

1970 metais, baigęs tarnybą, jis pirmu reikalu įgyvendino savo keturių metų svajonę: užsiaugino ilgus plaukus ir tada nuvažiavęs į Vermont’ą įstojo į Marlboro koledžą kur kelis metus studijavo pedagoginę psichologiją. Jo domėjimasis fotografija niekur nedingo ir net diplominis darbas buvo susijęs su suvokimo psichologija ir fotografija.

Jock Sturges Vanessa ir Adelle Prancuzija 2000
Vanessa ir Adelle, Prancūzija, 2000
Jock-Sturges-Alysha-ir-Laurel-Northern-California-1992
Alysha ir Laurel, Šiaurės Kalifornija, 1992
Jock-Sturges-Caroline-Sandrine-ir-Emmanuelle
Alysha ir Laurel, Šiaurės Kalifornija, 1992
Jock-Sturges-Danielle-ir-Arianne-Prancuzija- 1994
Danielle ir Arianne, Prancūzija, 1994
Jock-Sturges-Vanessa-Prancuzija- 1998
Vanessa, Prancūzija, 1998
Jock-Sturges-Alice-ir-Sophie-Prancuzija-1995
Alice ir Sophie, Prancūzija, 1995
Jock-Sturges-18

1974 metais baigęs koledžą jis gavo suvokimo psichologijos ir meninės fotografijos bakalauro laipsnį ir pragyvenimui užsidirbdavo dėstydamas fotografiją įvairiose švietimo įstaigose, bei fotografuodamas portretus, madą ir reklamai. Apie metus jam vadovavo garsus nuotraukų spausdinimo specialistas Richard Benson ir Jock’ui teko daryti nuotraukas iš Eugène Atget (Jean Eugène Auguste Atget), Paul Strand, Walker Evans, Garry Winogrand ir daugelio kitų garsių ir nelabai žinomų fotografų, negatyvų iš kurių buvo ko pasimokyti.

1978 metais Jock Sturges persikelia gyventi į Kaliforniją – „turtuolių kraštą“, kaip pats ją vadino. Čia jis ir toliau fotografuoja reklamai ir portretus, bei dėsto ir pats mokosi. 1985 metais apsigynė fotografijos magistrą San Francisko menų institute. Po dvidešimties metų, kalbėdamas apie šias studijas fotografas sakė: „man atrodo, kad tai yra pats beprasmiškiausias dalykas, kurį aš esu kada padaręs, ir jis man kainavo aštuonis tūkstančius dolerių“.

Dirbdti Sturges stengdavosi šaltu metų laiko, kad vasaros laiką galėtų skirti savo mėgstamam užsiėmimui. Vasarą jis praleisdavo Kalifornijos, Prancūzijos Atlanto pakrantėje bei vakarinėje Airijos dalyje išsidėsčiusiuose nudistų paplūdimiuose. Ten jis fotografavo natūraliai apsinuoginusius žmones, beveik be išimties moteris. Dažniausiai Jock’o modeliais būdavo merginos jau pradėjusios bręsti lytiškai, kartais prieš pat šį jų gyvenimo etapą arba iš karto po jo.

Taip fotografas, ramiai ir be rūpesčių gyveno apie dešimtmetį – dalyvavo parodose, publikavo savo darbus žurnaluose ir ruošėsi išleisti fotoalbumą. Jis žingsnis po žingsnio, nors ir lėtai tapo vis žinomesnis, tačiau viskas pasikeitė per vieną akimirką, kai 1990 metų balandžio 25 dieną į jo studiją įgriuvo policijos pareigūnai lydimi FTB agentų. FTB agentai surengė kratą jo studijoje, konfiskavo įrangą bei darbus, kitaip tariant viską, kas buvo susiję su Jock’o fotografine veikla apkaltinę jį vaikų pornografija. Tokiais teisėsaugos sergėtojų veiksmais pasipiktinusios Amerikos ir Europos menininkų ir natūristų bendruomenės viešai jį gynė.

Šis incidentas atnešė fotografui ir naudos – jis tapo populiarus. Apie Sturges rašė visi periodiniai leidiniai ypač tie, kurie daugiau dėmesio skyrė menui. Praėjus porai dienų po to kai teisėsaugos pareigūnai atliko kratą Sturges studijoje, jo vardas tapo žinomas net ir tiems, kurie nebuvo fotoaparato laikę rankose.

Po daugiau kaip metus trukusio teismo proceso prisiekusiųjų teismas jį išteisino, teismas pripažino FTB ir policijos veiksmus neteisėtais, o San Francisko teismas nepateikė Sturges jokių kaltinimų ir fotografas atgavo savo įrangą ir didesnę dalį darbų.

Nuo 1990 metų pradžios Jock Sturges išleido apie 10 fotoalbumų, personalinių fotografo parodų sąrašas užima kelis lapus, garsiausi pasaulio muziejai, nekalbant jau apie kolekcionierius, noriai perka jo darbus.

Incidentas su teisėsaugos organais nebuvo vienintelė nemaloni istorija fotografo karjeroje. 1990 metų viduryje jo darbus, pakurstyti „Operation resque“ (vadovaujamos Randall Terry, gerai žinomos iš protesto akcijų reikalaujančių uždrausti abortus) ir „Focus on the Family“ (vadovaujamos James Dobson) organizacijų, užsipuolė konservatyvūs krikščionys. Protestuotojai piketavo prie daugelio JAV knygynų, kurie pardavinėjo jo knygas. Kai kurių protesto akcijų metu buvo kurstomos riaušės ir atviri vandalizmo aktai prieš knygas. J. Sturges aktyviai palaikė liberalių pažiūrų žmonės, menininkų bendruomenės taip pat jis aktyviai gynėsi ir pats ištisoje serijoje interviu ir pokalbių.

„Labai sunku tapti žinomu užsiimant išskirtinai menine fotografija. Dabar aš tai pasiekiau, tačiau neturiu galimybės sužinoti ar mano darbai populiarūs dėl savo meninės vertės ar tai su jais susijusių skandalų rezultatas. Aš jaučiuosi lyg būčiau apvogtas ir aš niekada negalėsiu susigrąžinti tai kas pavogta. Kai kurie kritikai mane kaltina tuo, kad aš naudodamasis situacija stengiuosi išgauti kiek galima daugiau naudos sau, bet nepamini, kad tokia situacija susiklostė visai ne dėl mano kaltės“, – kalbėjo Sturges viename iš savo1998-ų metų interviu.

Sturges, nudistų paplūdimiuose, fotografuodavo mergaites joms įprastoje aplinkoje. Jos nenusirengdavo, kad papozuoti – jos jau būdavo nusirengusios iki fotografui ateinant ir likdavo nusirengusios jam padarius paskutinį kadrą. Joms būti nuogoms – visiškai natūralu ir mergaitėms net į galvą netoptelėjo, kad kažkokie tai suaugę žmonės gali tame įžvelgti iškrypimą.

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui po aukščiau aprašytų įvykių, fotografas negali suprasti, kas jo nuotraukose iššaukė dorovės sergėtojų pyktį. „Aš per daug ilgai buvau paskendęs savo darbuose ir pamiršau, kad Homo Sapiens ne visada toks, kokį jį vaizduoju savo nuotraukose – ir tai labai naivu iš mano pusės“.

Sturges fotografavimo stilius nebuvo tiesiog ateiti į paplūdimį ir pradėti spragsėti savo fotoaparatu. Fotografas sako, kad nuotrauka bus gera tik tada, kai modelis jam bus įdomus kaip asmenybė, o ne kokia nors „nuostabi nepažįstamoji“.

Priešingai nei daugelis fotografų – Sturges nepasirašinėja sutarčių su savo modeliais ir šito nedaro grynai iš principo. „Kas žino, gal kada nors, kurios nors iš jų nuomonė pasikeis… Kuri nors ištekės už Minesotos metodistų bažnyčios šventiko ir gyvens labai konservatyvų gyvenimą“, – savo poziciją aiškina fotografas. „Tai jų teisė spręsti“. Todėl kaskart, kai fotografas ruošiasi panaudoti vieną ar kitą nuotrauką – jis suranda modelį ir prašo tam leidimo. Jei dėl kokių nors priežasčių modelis prašo nuotraukos nepublikuoti – Sturges tuojau pat išima ją iš publikuojamųjų sąrašo. Visa tai sukelia tam tikrus nepatogumus, tačiau fotografui tai principo reikalas.

Ištrauka iš vieno Jock Sturges interviu:

„Aš menininkas turintis savitą matymą ir supratimą. Bet kuris menininkas, norom nenorom susikaupia ties tuo ką daro, tai jį įtraukia. Aš žaviuosi žmogaus kūnu ir jo evoliucija. Mano mėgstamiausi darbai yra serijos, kurias aš pradėjau fotografuodamas nėščiąsias ir tęsiau fotografuodamas jų gimusius vaikus iki pat to momento kol gimdavo to vaiko vaikas. Aš turiu darbų serijas apimančias 25-ių metų laikotarpį. Štai ir vakar aš grįžau iš kelionės, kur fotografavau moterį su dviem jos vaikais. Pirmą kartą tą moterį aš nufotografavau, kai jai buvo tiek metų kiek dabar yra jos vyresniajam vaikui.

Stebėdamas fizinį progresą nuo pat pradžių iki galo ir vėl nuo pradžių, stebėdamas kūdikio keitimąsi, žiūrėdamas į rubuilius kūdikius virstančius liesais vaikais – jie tampa tiesūs, aukšti, tvirti, jie vystosi, kojos pradeda žingsniuoti, visas brendimo laikotarpis… Aš naiviai ir donkichotiškai tikiu, kad žmonės supranta, jog kūnas yra daugiau nei fizinis objektas. Nuotraukos nėra paprasčiausias objekto atvaizdavimas: jos apie asmenybės evoliuciją tiek pat kiek apie kūno evoliuciją ir net daugiau nei apie kūno evoliuciją, nes tai kas nekinta nėra kūnas. Tai kas nekinta yra charakteris ir individualumas. Tai evoliucionuoja ir bręsta taip pat, tačiau yra tam tikri išlikę požymiai, kažkas akyse, elgesyje ką galima pastebėti net labai ankstyvoje vaikystėje padarytose nuotraukose. Tai visada yra. Žavinga stebėti kas išlieka, o kas pakinta.

Aš viliuosi, kad mano darbai kažkuria prasme yra anti-pinup‘ai. Pinup‘as reikalauja nustoti galvoti kas yra tas žmogus ir mėgautis mintimis ką galėtumėte padaryti su tuo kūnu visiškai ignoruodami to žmogaus jausmus. Žmonėms darantiems pinup‘us visiškai neįdomu, kas ta moteris, jos gyvenimo tragedijos ir triumfai.

Mano darbai yra absoliučiai priešingi. Mano tikslas yra: kad jūs žiūrėdami nuotrauką suvoktumėte kokie kiekvienas iš jų yra sudėtingi, žavingi, įdomūs. Jie visi skirtingi. Aš nefotografuoju dviejų panašių žmonių.“

Dabar gyvena Sietle (Vašingtono valstija, JAV).

Jock Sturges taip pat fotografuoja ir madas Japonų Vogue bei Italų Marie Claire.

Jock-Sturges-Adele-Prancuzija-2002
Adele, Prancuzija, 2002
Jock-Sturges-Adele Prancuzija-2002
Adele, Prancuzija, 2002
Jock-Sturges-Angela-Theresa-Christina-ir-Alysa-Northern-California-1988
Angela,Theresa, Christina ir Alysa, Šiaurės Kalifornija, 1988
Jock-Sturges-Catherine-ir-Angela-Rodo-sala-1983
Catherine ir Angela, Rodo sala, 1983
Jock-Sturges-Christina-MistyDown-ir-Alisa-1989
Christina, Misty Down ir Alisa, 1989
Jock-Sturges-Christina-MistyDown-ir-Alisa-Northern-California-1994
Christina, Misty Down ir Alisa, 1994
Jock-Sturges-Daniella-Olandija-1993
Daniella, Olandija, 1993
Jock-Sturges-Danielle-Montalivet-Prancuzija-1989
Daniella, Prancūzija, 1989
Jock-Sturges-deSaxce-seima-Prancuzija-1989
deSaxce Šeima, Prancūzija, 1989
Jock-Sturges-Fanny-Montalivet-Prancuzija-1995
Fanny, Prancūzija, 1995
Jock-Sturges-Marine-Prancuzija-1989
Marine, Prancūzija, 1989
Jock-Sturges-Prancuzija-1984
Prancūzija, 1989
Jock-Sturges-Rita-Montalivet-Prancuzija
Rita, Prancūzija
Jock-Sturges-Vanessa-Clarise-ir-Allison-Prancuzija-2004
Vanessa, Clarise ir Allison, Prancūzija, 2004
Jock-Sturges Tammy-Sheawn-ir-Michatl-Northern California-1982
Tammy Sheawn ir Michatl, Šiaurės Kalifornija, 1982
Jock-Sturges-01
Jock-Sturges-02
Jock-Sturges-03
Jock-Sturges-04
Jock-Sturges-05
Jock-Sturges-06
Jock-Sturges-07
Jock-Sturges-11
Jock-Sturges-15
Jock-Sturges-16
Jock-Sturges-17
Jock-Sturges-Eva-2006
Eva, 2006
Jock-Sturges-08
Jock-Sturges-13
Jock-Sturges-Eva-ir-Titia-La-Jenny-Prancuzija-2004
Eva ir Titia, Prancūzija, 2004
Jock-Sturges-10
Jock-Sturges-09
Jock-Sturges-12

Šiame straipsnyje panaudotos nuotraukos yra Jock Sturges ir galerijų nuosavybė ir čia panaudotos išskirtinai švietimo ir susipažinimo tikslu.

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2013/04/jock-sturges/