Roger Fenton

Temos:

Žymos:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Roger Fenton

(1819/03/28-1869/08/08)

Roger Fenton, autoportretas
Roger Fenton, autoportretas

Baigęs teisės studijas Londone, Roger Fenton mokėsi tapyti Londone ir Paryžiuje. Aktyvus domėjimasis menu ir susirašinėjimai su prancūzų fotografais Gustave Le Gray ir Henri Le Secq, Fenton’ą privertė susidomėti ir fotografija. 1851 m. Roger Fenton’as apsilankė Londono Hyde Park fotografijos parodoje ir buvo ja labai sužavėtas. Tuomet nuvyko į Paryžių pasimokyti fotografijos paslapčių ir jau 1852 m. Londone atidarė savo nuotraukų parodą

Fenton’o, kaip fotografo, karjera buvo puiki, bet trumpa. Fentona’s tapo vienu iš Londono Fotografų asociacijos įkūrėjų ir fotografavo karališkąją šeimą. 1852 metais, jis manoma pirmasis nufotografavo Rusiją ir Kremlių. 1853 Britų muziejus pakvietė Fenton’ą sutvarkyti kai kuriuos, muziejuje saugomus, dokumentus.

Roger Fenton-leitenantas Pulkininkas Shadforth ir 57dalinio karininkai-Krymas1855
Leitenantas-Pulkininkas Shadforth ir 57-ojo dalinio karininkai, Krymas, 1855
Marcus Sparling, sėdintis ant Rodžerio Fentono fotografijos vagonėlio, Krymas, 1855
Marcus Sparling sėdintis ant Rodžerio Fentono fotografijos vagonėlio, Krymas, 1855

1855 m. Fenton’as, kartu su asistentu Marcus Sparling, išvyko į Krymo karą fotografuoti kariuomenės. Kryme apsirgo, tačiau nepaisant aukštos temperatūros, jis sugebėjo padaryti daugiau nei 350 tinkamo naudojimo negatyvų. Jo nuotraukos iš Krymo, yra pirmoji plati fotografinė karo apžvalga. Nors tikrąjį ginkluoto konflikto Kryme „veidą“ atskleidė Airių kilmės fotografo Mathew Brady, nuotraukos.

Dėl primityvios fotografavimui reikalingos įrangos Fenton’o galimybės buvo ribotos. Jis fotografavo nejudančius objektus, žmonės nuotraukose pozuodavo. Vienos žymiausių kraštovaizdžio nuotraukų – „Mirties šešėlio slėnis“.

Nežiūrint to, kad Fenton’as prekiavo savo nuotraukomis, jis su panieka žiūrėjo į fotografijos komercializaciją ir 1862 metais, pardavęs visą savo fototechniką ir negatyvus, grįžo prie teisininko praktikos.

Tik vėliau jį, kaip fotografijos pradininką, formaliai pripažino meno istorikai ir priskiria prie pirmųjų dokumentinės fotografijos pradininkų ir mini greta tokių pavardžių, kaip: Maxime du Camp – prancūzų fotografo 1849–1850 metais fotografavusio Artimuosius Rytus, amerikiečio Mathew Brady – 1861 − 1865 metais subūrusio 20-ies fotografų grupę, pasauliui palikusią beveik 10 000 negatyvų iš Amerikos Pilietinio karo, Carleton Watkins, Timothy O’Sullivan, William Henry Jackson naudojusių griozdiškus fotoaparatus ir dokumentavusių vakarines JAV teritorijas.

Roger Fenton’o Krymo karo nuotraukos įtrauktos į rinkinį „100 fotografijų, pakeitusių pasaulį“.

007_roger-fenton_suzeistas Zouave-Krymas1855
Sužeistas Zouavė, Krymas, 1855
Roger_Fenton_-_Shadow_of_the_Valley_of_Death
Mirties šešėlio slėnis, 1855
Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2013/03/roger-fenton/