Sebastião Salgado

Temos:

Žymos:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Sebastião Salgado

(1944/02/08)

Didesnė visuomenės dalis Sebastião Salgado nuotraukas mato, kaip fotografo bandymą atkreipti civilizuotų šalių dėmesį į Afrikos šalių padėtį. Kiti, priešingai – sako, kad fotografo varomoji jėga noras pasipelnyti ir visos jo keliaujančios parodos nekas kita kaip komercinis produktas.

Sebastião Salgado

Garsi amerikiečių rašytoja Susan Sontag, savo knygoje „Regarding the Pain of Others“, nemažai rašo apie Salgado kūrybą. Jos požiūriu fotografas specialiai fotografuoja skausmą estetišku – tokiu būdu, pamalonindamas elitinių sluoksnių atstovų puikybę ir pasotindamas jų antikinį susidomėjimą (kaip gladiatorių kovomis). Tai, kad yra skirtingi požiūriai ir žmonės apie tai kalba – rodo, kad nuotraukos išties geros, kiekvienas jose randa kažko sau.

Ekonomikos filosofijos mokslų daktaras Sebastião Salgado fotografuoti pradėjo sulaukęs 30.

Kartą Sebastião išvyko į Afriką su Pasaulio Bano misija. Tarp kelionėn sukrautų daiktų buvo ir neseniai įsigytas fotoaparatas. Taip, beveik atsitiktinai, 1973 metais atsirado pirmosios Salgado nuotraukos, o fotografija taip jį įtraukė, kad jis metė ekonomisto karjerą ir fotografija užsiėmė rimtai.

Nuo tada, didelę laiko dalį fotografas praleidžia keliaudamas, tyrinėdamas žmonių, gyvenančių tolimose nuo „normalių“ gyvenimo sąlygų, buitį ir problemas ir dalinasi tuo su pasauliu. Sebastião Salgado apkeliavo daugiau nei 120 šalių, dirbo garsiose fotoagentūrose „Sygma“ ir „Gama“ ir, žinoma, kultiniame „Magnum“. Pagrindinės fotografo temos tai socialiniai siužetai parodantys, skurdą, skausmą ir karą.

Kiekviena fotografo sukurta serija skirta daugiaplanei, tam tikros problemos, analizei: gyvenimui Lotynų Amerikoje, Afrikoje, Polinezijoje, Sibire, plantacijų darbininkų ir naftininkų kasdienybei, migracijos procesams ir t.t. taip papasakodamas pasauliui ne tik apie žmonių likimus, bet ir atskleisdamas jų emocijas ir veidus. Be viso šito, reikia paminėti, kad Salgado fotografijos yra puikiai sukomponuotos ir besimokantys fotografijos turėtų patyrinėti jo nuotraukas pasimokydami kompozicijos meno.

Paskutiniai fotografo darbai šiek tiek pakeitė savo kryptį ir dabar fotografas daugiau dėmesio skiria ekologijai ir visuomenės vertybėms. Sebastião Salgado 1994 metais įkūrė savo fotoagentūrą „Amazonas Images“.

Paklaustas, ką jis patartų kitiems fotografams, Sebastião nepažeria valandos ilgumo patarimų serijos. Jis dažnai mėgsta kartoti, jam jaunustėje Henri Cartier-Bresson’o duotą patarimą: „Pasitikėk savo instinktais“. Pradedantiems fotografams, maestro pataria:

  • studijuoti ne tik estetiką, bet ir sociologiją, ekonomiką ir kitas disciplinas susijusias su visuomenės problemomis
  • keliauti vienam, nes tada lengviau artimiau susipažinti su kitais žmonėmis ir jei vietiniams skirti su pagarba – jie būtinai atsakys tuo pačiu.
  • fotografas mano, kad nuotrauka yra santykio tarpo fotografo ir fotografuojamo rezultatas. Svarbia savo darbo dalimi, jis mano esant gebėjimą įsijausti į kitų problemas ir mokėjimą susilieti su aplinkos ir laiko atmosfera.

Video, kuriame užfiksuota ekonomikos mokslų daktaro Sebastião Salgado kalba TED konferencijoje galite pažiūrėti TED svetainėje.
Sebastião Salgado kalba TED konferencijoje

Sebastião Salgado
Sebastião Salgado
Sebastião Salgado: Zoe moterų grupė, Brazilija, 2009
Sebastião Salgado: Zoe moterų grupė, Brazilija, 2009
Sebastião Salgado: Apocalypse in Oil, 1991
Sebastião Salgado: Apocalypse in Oil, 1991
Sebastião Salgado: naftininkai
Sebastião Salgado: naftininkai
Sebastião Salgado: Church gate stotis, 1995
Sebastião Salgado: Church gate stotis, 1995
Sebastião Salgado: Sibiras
Sebastião Salgado: Sibiras

Šiame straipsnyje nuotraukos pateiktos išskirtinai susipažinimo ir švietimo tiklsu.

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2013/02/sebastiao-salgado/