Ansel Adams

Temos:

Žymos:

Susiję straipsniai:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Ansel Adams

(1902/02/20–1984/04/22)

Gamtovaizdžio fotografavimas – tai didžiulis fotografo išbandymas, ir dažnai, didžiulis nusivylimas.
~ Ansel Adams ~

Ansel Easton Adams, garsus Amerikos fotografas ir gamtosaugininkas, išgarsėjęs savo juodai-baltų, Kalifornijoje esančio Yosemite slėnio, nuotraukų dėka.

Fotografija
Ansel Easton Adams

Ansel Adams, kartu su Fred Archer išrado zonų sistemą, kuri leidžia nustatyti optimalių ekspozicijos ir juostelės ryškinimo parametrų santykį. Jis taip pat buvo pirmasis idėjos vizualizavimo (kurią jis dažnai vadino pre-vizualizavimu) galutiniame, atspausdintame, rezultate remiantis fotografuojamo objekto šviesos išmatavimais, autorius.

Gimė Ansel Eston Adams San Franciske, Kalifornijoje aukštesniojo visuomenės sluoksnio šeimoje. Būdamas ketverių, žemės drebėjimo metu, Ansel’is susilaužo nosį. Nosis niekada nebuvo ištiesinta ir šio lūžio padariniai liko visam gyvenimui.

Fotografija Ansel’is susidomėjo, kai jam sergant teta atnešė knygą „In the Heart of the Sierras“. Nuotraukos George Fiske knygoje Ansel’į tiek sudomino, kad jis įkalbėjo tėvus vykti atostogų į Yosemite Nacionalinį parką, kur jam buvo padovanotas pirmasis fotoaparatas.

Adams’ui nepatiko švietimo sistemoje tvyranti monotonija ir jis, 1915 metais palikęs mokyklą, pradeda mokytis savarankiškai. Jis mokėsi groti pianinu ir tai darė gana rimtai, tačiau, po ilgų svyravimų ir abejonių, nugalėjo Yosemite gamtos grožis ir susidomėjimas fotografija. Vėliau, Yosemite jis susipažino ir su savo būsimąja žmona, Virginia Best, kuri garsėjo savo drovėjimusi fotografuotis.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

Būdamas 17 Adams’as prisijungė prie gamtos mylėtojų, pašventusių save natūralių gamtos stebuklų sauojimui, grupės „Sierra Club“ ir liko jos nariu visą savo gyvenimą. Ansel’is taip pat buvo ir aistringas kalnų mylėtojas. Jis dalyvaudavo kasmetiniuose klubo „žygiuose į aukštumas“ ir buvo kelių pirmųjų įkopimų į Sierra Nevada organizatoriumi. 1927 metais, prie Half Dome, jis pirmą kartą suprato, kad gali kurti griežtas ir poetiškas, gamtos grožį apdainuojančias, fotografijas. Adams’as tapo gamtosaugininku, o jo įamžinti nacionalinio parko vaizdai, leidžia pažvelgti į unikalių gamtos grožį, koks jis buvo iki žmogaus intervencijos. Nuotraukos, Ansel Adams’o knygoje „Sierra Nevada“, prisidėjo prie „Sequoia and Kings Canyon“ paskelbimo nacionaliniu parku 1940 metais.

1927 metais Adams’as pasirašė pirmąjį savo kontraktą kaip fotografas.

1930 metais fotografas susipažino su Paul Strand, kurio nuotraukos darė didelę įtaką Adams kūrybai ir jo nuotraukos tapo aiškesnės, labiau meniškos.

Gera fotografija – tai žinojimas, kur stovėti. ~ Ansel Adams ~

Adams’as yra visos eilės knygų apie fotografiją autorius. Kartu su tokiais fotografijos grandais kaip Edward Weston, Willard Van Dyke, Imogen Cunningham ir t.t., jis buvo vienas iš fotografų draugijos „Group f/64“ įkūrėjų.

Antrojo Pasaulinio karo metu, Adams’as kūrė didingas nuotraukų sienas JAV Vidaus reikalų departamentui. Adams’ą sukrėtė, specialių stovyklų skirtų japonams[1], steigimas ir jis išsiprašė leidimo vieną jų aplankyti. Ansel Adamso, lojalių Amerikos japonų internuotų Manzanar karo relokacijos centre – įkurdintame Williamson kalno papėdėje Owens slėnyje, nuotraukos buvo apjungtos į foto-pasakojimą ir pirmą kartą eksponuotos Modernaus meno muziejuje, o vėliau atspausdintos ir išleistos leidinyje pavadinimu „Gimę laisvi ir lygūs: lojalių Amerikos japonų nuotraukos Manzanr relokacijos centre, Inyo apygarda, Kalifornija“.

Po karo menininkas užsiėmė komerciniu fotografavimu, padarė tūkstančius nuotraukų . Tapo konsultantu Polaroid kompanijos, kurios įkūrėjas buvo jo draugas Edwin Land. 1946 metais, Kalifornijos menų mokykloje, Adams’as įkūrė pirmąjį JAV fotografijos meno fakultetą, o 1952 metais Ansel Adams’as tapo vienu iš „Aperture“ įkūrėjų.

Kai ankstyvąjį kalotipą pakeitė baltyminis procesas, o vėliau chlorido ir chloro-bromo procesai, nuotraukų kokybė kito taip pat. Šie pakeitimai buvo daromi ne tam, kad pakeisti nuotraukų estetiką, paprasčiausiai technika vis labiau tobulėjo, tame tarpe ir fotografinė. Kiekvienas fotografas turėjo kelis nuotraukų spausdinimo triukus ar paslaptis, leidžiančius nuotraukoms suteikti savitumą. Žiūrint Andams’o nuotraukas atrodo lyg žiūrėtum į „gyvą“ vaizdą, tokios realistiškos jos atrodo. Tokiai nuotraukų kokybei išgauti Adams’as kruopščiai apgalvojo ir sukūrė fotografijos proceso kontrolės sistemą – žinomą kaip „Zonų sistema“. Ši sistema leido fotografui manipuliuot atskirus nuotraukos tonus ar pustonius neiškraipant bendro nuotraukos vaizdo.

Nėra jokių taisyklių geroms nuotraukoms, yra tik geros nuotraukos. ~ Ansel Adams ~

Per savo gyvenimą, Ansel Easton Adams’as tris kartus buvo tapęs Guggenheim’o premijos[2] laureatu.

1984 metais, Adams’o garbei Minareto tankumynas, Inyo Nacionalinėje girioje, buvo pavadinatas Ansel Adams’o tankumyno vardu, o 1985 metais Ansel Adams’o vardas buvo suteiktas ir 3586 metrų viršukalnei Sierra Nevadoje (koordinatės: 37°41′52″N 119°16′53″W).

1984 metų balandžio 22 dieną, sustojus širdžiai, Ansel Easton Adams’as mirė, palikdamas žmoną, du vaikus (August ir Annie), bei penkis anūkus. Jo nuotraukų publikavimo teisės priklauso „The Ansel Adams Publishing Rights Trust“.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

  1. Po Perl Harbor’o mūšio, Amerikoje buvo pradėtos kurti specialios stovyklos japonams, į kurias buvo internuota apie 120 000 japonų, kurių 62% buvo Amerikos piliečiai.  ↩

  2. „Guggenheim premija“ yra John Simon Guggenheimo atminimo fondo apdovanojimas skirtas JAV grandams. Juo apdovanojami „pademonstravę išskirtinius meninius gebėjimus ir kūrybingumą”. Nuo 1925 metų kasmet įteikiami keli šimtai šių apdovanojimų dviejuose skirtinguose konkursuose:
    – Piliečiams ir nuolatiniams Kanados ar Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojams.
    – Lotynų Amerikos ar Karibų jūros piliečiams ar nuolatiniams gyventojams.  ↩

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2013/02/ansel-adams/