Dorothea Lange

Temos:

Žymos:

Susiję straipsniai:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Dorothea Lange

(1895/05/26 – 1965/10/11)

Dorothea Lange su savo milžiniška kamera
Dorothea Lange ant automobilio su savo milžinišku, spėju Graflex Super D 4X5 SLR, fotoaparatu.

Dorothea gimė New Jersey, antros kartos vokiečių emigrantų šeimoje kaip Dorothea Margaretta Nutzhorn. Vėliau, kai 12-metės Dorothea tėvas paliko jos šeimą, ji atsisakė savo antrojo vardo ir paėmė motinos mergautinę pavardę. Tėvo išėjimas buvo vienas iš dviejų didžiausią įtaką jos gyvenime dariusių įvykių. Antrasis, didelę įtaką jos gyvenimui turėjęs atsitikimas, buvo poliomielitas, kuriuo ji persirgo būdama 7-ių ir to pasekoje sunkiai valdė kairę ranką ir šlubavo. „Tai mane formavo, rodė kelią, padėjo man ir mane žeidė”, apie savo nelaimes kalbėjo D. Lange.

Fotografiją Dorothea studijavo Kolumbijos universitete, New York’e. 1919 metais ji persikėlė į San Francisco kur pradėjo verstis fotografija kaip portretistė. Tačiau, Didžioji Depresija pakoregavo jos pasirinkimą ir ji pradėjo specializuotis dokumentinėje fotografijoje.

Dorotėja stipriai tikėjo fotografijos svarba ir darė tai tikslingai. Jo fotografavo nuo Didžiosios Depresijos nukentėjusias šeimas, o vėliau, Antrojo Pasaulinio karo metais internuotų japonų stovyklas.

Dorothea Lange: „Migruojanti motina” (1936, Nipomo, Kalifornija)
„Migruojanti motina” (1936, Nipomo, Kalifornija)

Jos darbai buvo tokie taiklūs ir stiprūs, kad JAV vyriausybė pradėjo juos cenzūruoti. Vyriausybei kėlė nerimą, kad jos įtikinamos kenčiančiųjų nuotraukos gali sukliudyti stovyklų kūrimo planams.

Jei pastudijuotumėte D. Lange nuotraukas, pastebėtumėte, kad dažniausiai didesnį dėmesį ji skyrė žmonių nuotaikai, jų charakteriui ir laikotarpiui kuriame ji gyveno nei įvykiui esančiam tos nuotaikos priežastimi. Jos garsiausias darbas „Migruojanti motina” yra geras to pavyzdys ir tai pelnė jai pripažinimą.

Už puikias nuotraukas ji pelnė „Guggenheim Fellowship" [1] apdovanojimą ir buvo Ansel Adams’o pakviesta prisijungti prie tokių fotografų kaip Minor Whiteir bei Imogen Cunningham ir dėstyti Kalifornijos Menų mokykloje.

Dorothea buvo viena iš žurnalo „Aperture” įkūrėjų. Jos darbai buvo spausdinti „Life” žurnale. Po jos mirties, jos vardu pavadinta mokykla Nipomo, Kalifornijoje, ten kur ji nufotografavo „Migruojančią motiną”.

Dorothea teko įveikti įvairiausias gyvenimo negandas, pradedant nuo neturtingos, imigrantų šeimos, kurią paliko tėvas, vėliau poliomielitas, pasaulis kur moters teisės ribojamos ir t.t. Tačiau jos matymas, užuojauta, jos troškimas fotografuoti ir nuotraukų pagalba pasakoti istoriją sukūrė palikimą gyvenantį ir po jos mirties.

Patyrinėkite jos darbus ir gal tai padės Jums tapti dar geresniais fotografais, o gal ir žmonėmis.

Dorothea Lange: Migruojanti motina (alternatyva)
„Migruojanti motina” alternatyva (1936, Nipomo, Kalifornija). Šioje nuotraukoje nufotografuota 32-metė, 7-ų vaikų motina Florence Owens Thompson su vienu iš savo vaikų. Nuotrauka padaryta mėnesius trukusioje D. Lange kelionėje, kurioje ji, „Persikėlėlių administracijos“ užsakymu, keliavo kartu su migruojančiais fermų darbininkais ir juos fotografavo.
Dorothea Lange: „Migruojanti motina” (1936, Nipomo, Kalifornija)
„Migruojanti motina” – D. Lange (1936, Nipomo, Kalifornija)
Dorothea Lange: Migranto Tenesio angliakasio duktė. Netoli Sakramento, Kalifornija
Migranto Tenesio angliakasio duktė. Netoli Sakramento, Kalifornija
Dorothea Lange: „Migruojanti motina”
Dorothea Lange: 1939 liepa.
1939 m. liepa, kaimo parduotuvėlė Gordonton’e prie purvino kelio.
Dorothea Lange: pabėgėliai iš Abilene, Texas'as traukia link Kalifornijos pasėlių ieškoti darbo, 1936 rugpjūtis
Pabėgėliai iš Abilene, Texas’as traukia link Kalifornijos pasėlių ieškoti darbo, 1936 rugpjūtis
Dorothea Lange: Bedarbis su šeima vyksta rinkti pupelių, 1939 m. rugpjūtis, Oregon'as
Bedarbis su šeima vyksta rinkti pupelių, 1939 m. rugpjūtis, Oregon'as. Ant vyro rankos ištatuiruotas jo „asmens kodas“ – 535-07-5248, pagal jį, vėliau buvo nustatyta, kad tai Thomas Cave, gimęs 1912 liepą, o miręs 1980 metais Portland’e. Iš to galima spręsti, kad kai ši nuotrauka buvo padaryta Tomui buvo 27-neri.
Dorothea Lange: 1938 m. birželis
Kelyje, 1938 m. birželis Pittsburg’o apskritis, Oklahoma. Šeima su 5-ais vaikais kelionę pradėjo nuo Idabel. 1936 m. tėvas turėjo ferma Eagleton’e, vėliau susirgo pneumonija ir prarado fermą. Jam buvo neleista pasilikti apskrityje, kurioje praleido 15 metų, nes laikinai buvo gyvenęs kitur.
Dorothea Lange:  Oakland, California, 1942 kovo 13
Paklūstant evakuacijos nurodymams, ši Oakland’o (Kalifornija) 13-os ir Franklin gatvių sankryžoje esanti parduotuvė buvo uždaryta. Šios parduotuvės savininkas, Japonijos kilmės Kalifornijos universitetą baigęs Amerikos pilietis, sekančią dieną po Pearl Harbor’o (gruodžio 8), prie savo parduotuvės užsikabino plakatą „Aš amerikietis“. Japonų belaisviai bei japonų kilmės amerikiečiai buvo patalpinti į karo relokacijos centrus.

  1. Guggenheim Fellowship" yra John Simon Guggenheimo Atminimo Fondo apdovanojimas skirtas JAV grandams. Juo apdovanojami „pademonstravę išskirtinius meninius gebėjimus ir kūrybingumą”. Nuo 1925 metų kasmet įteikiami keli šimtai šių apdovanojimų dviejuose skirtinguose konkursuose:
    – Piliečiams ir nuolatiniams Kanados ar Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojams.
    – Lotynų Amerikos ar Karibų jūros piliečiams ar nuolatiniams gyventojams.  ↩

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2012/05/dorothea-lange/