Horst Faas

Temos:

Žymos:

Susiję straipsniai:

Dalintis straipsniu:

Jei patinka mano blogas:

Horst Faas

(1933/04/28 – 2012/05/10)

Horst Faas, dviejų Pulitzer prizų laimėtojas, vienas žymiausių karo fotožurnalistų gimė 1933 m. balandžio 28 d. Berlyne ir augo antro pasaulinio karo metais. Kaip ir daugelis to meto jaunų vokiečių jis privalėjo tarnauti Hitlerio Jaunimo organizacijoje. Vėliau, kai karas baigėsi jis su šeima, slapstydamiesi nuo prie Berlyno artėjančių rusų, pasitraukė toliau į Vokietijos šiaurę, o dar po kelių metų persikėlė į Miuncheną, Vakarų Vokietijoje.

Horst Faas Fotografuoja Vietname, 1967
Associated Press fotografas Horst Faas, Vietnamas 1967. Nuotrauka: AP

The Associated Press H. Faas pradėjo dirbti 1956 metais ir dirbo ten beveik pusę amžiaus. Jis fotografavo karus, revoliucijas, Olimines žaidynes… Tačiau geriausiai jis žinomas už savo nuotraukas iš Vietnamo, kur 1967 metais buvo sunkiai sužeistas. Už nuotraukas padarytas Vietnamo karo metu jis laimėjo keturis pagrindinius fotografijos apdovanojimus, tame tarpe pirmąjį iš dviejų Pulitzer prizų.

Horst Faas Sergantis Balubos vaikas, 1961
1961 m. sausio 26. Sergantis ir alkanas Balubos vaikas nufotografuotas Miabi ligoninėje
1962 rugpjūtis Pietų Vietnamo vyriausybės kariai. Nuotrauka: AP - Horst Faas
1962 rugpjūtis Pietų Vietnamo vyriausybės kariai

1960 metais, būdamas 27-erių ir jau ketverius metus dirbdamas AP jis pradėjo savo „front-line” fotografo karjerą Konge, vėliau fotografavo Alžyre, o 1962 metais jį paskyrė į Vietnamą.
Kaip pagrindinis AP fotografas Saigone jis fotografavo kovas ir tuo pačiu samdė ir mokė užsienio ir Vietnamo laisvai samdomus fotografus. Ko pasekoje atsirado jaunų fotografų, dar vadinamų „Horst’o armija” grupė, kuri su jiems duotu ginklu – foto aparatu ir juostele – vykdydavo užduotį, grįžti su geru kadru. Tada Horst’as ir redaktoriai atrinkdavo geriausius kadrus ir apjungdavo juos į istoriją: Pietų Vietnamo kariai ir civiliai bandantys išgyventi įvykių sūkuryje.

Antrąjį Pulitzer prizą H. Faas gavo nuotraukas, kuriose užfiksuoti kankinimai ir mirties bausmės Bangladeše. 1976 metais jis kaip AP vyresnysis fotoredaktorius Europai persikelia į Londoną.

H. Faas buvo puikus planuotojas gebantis ne tik numatyti kas bus paskui, bet ir tai kas bus dar po to. Dirbdamas daug karo ir konfliktų zonose jis dažnai rizikuodavo savo gyvybe būdamas visiškai šalia veiksmo, kaip pvz. fotografuodamas savo vieną garsesnių darbų

Vėlesniais metais jis savo žinias ir patirtį perduodavo įvairiuose mokymuose, kurių keli virto į seriją tarptautinių fotožurnalizmo simpoziumų.

Horst-Faas-Vietnamas-1962-rugpjutis
Pietų Vietnamo kareivis laiko nutaikytą pistoletą į tardomus Viet Kongo gorilas, pagautus pietinės deltos regione, piktžolėmis apaugusiame lauke, 1962 metų rugpjūčio pabaiga.
Horst Faas nukritęs malūnsparnis
JAV kariuomenės malūnsparnio CH-21 įgulos narys bėga tolyn nuo netolise nuo Ca Mau kaimelio, pietų Vietname, nukritusio malūnsparnio. 1962 metų gruodžio 11
Horst-Faas-Vienamas-civiliai
Su keliais išlikusiais asmeniniais daiktais ant pečių, moteris neša vaiką ir tempia mergaitę, kai jų namas skęsta liepsnose. 1963 metų liepa. Moetris galėjo būti palikta, kad nelėtintų kitų kaimelio gyventojų besislapstančių džiunglėse.
Horst-Faas-Vienamas-civiliai-suzeista-mergaite
Pietų vietnamiečių kariuomenės kariai kerta Ca Mau pusiasalį ir žiūri į moterį suklupusią prie savo dukters, kuri buvo sunkiai sužeista kulkosvaidžio šūvių iš Amerikos kariuomenės malūnsparnio. 1963 m. rugsėjo 15 d.
Horst-Faas-civiliai-zuves-vaikas-pulitzer
Tėvas laiko savo žuvusį vaiką, o Vietnamo kariuomenės kariai žiūri į jį iš savo kovinės mašinos. Vaikas žuvo vyriausybės kariuomenei persekiojant gorilas kaimelyje netoli Kambodžos sienos. 1964 m. kovo 19 d. Ši nuotrauka yra viena iš dviejų nuotraukų, už kurias AP fotografas Horst Faas buvo apdovanotas Pulitzer prizu.
Horst-Fass-Vietnamas-musamas-valstietis
Pietų Vietnamo kareivis, durtuvo kotu muša valstietį už tai, kad jis vyriausybės kariuomenei pateikė melagingus duomenis apie Viet Kongo gorilų pasitraukimo kryptį Saigono kaimelyje, Vietnamas 1964 m. sausio 9 d.
Horst Faas Vietnamas-bombos
Skrendant virš džiunglių, A-1 Skyrider meta 220 kg. bombas ant Viet Kongo kariuomenės pozicijų. 1964 gruodžio 26 d.
Horst Faas Vietamas Amerikos kareivis - karas-yra-pragaras
Nežinomas Amerikos 173rd Airborne brigados kareivis ant savo šalmo užsirašęs „Karas yra pragaras“. Phouc Vinh, Vietnamas 1965 m. birželio 18 d.
Horst Faas Vietnamas-civiliai-kanale
Moteris ir vaikai gūžiasi drumzliname kanale slėpdamiesi nuo intensyvaus Viet Kongo kariuomenės apšaudymo Bao Trai vietovėje, maždaug 20 mylių nuo Saigono, Vietnamas 1966 m. sausio 1 d.
Horst Faas - sušaudymas Saigone
„Sušaudymas Saigone”
Horst Faas 1971-12-18 Bangladeso Gorilos Dakoje
1971 m. gruodžio 18 d. Horst Faas ir Michel Laurent nuotrauka. Naujo nepriklausomo Bangladešo Gorilos Dakoje kankino ir nužudė keturis vyrus įtariamus bendradarbiavus su Pakistano milicija.

Šiame straipsnyje panaudotos nuotraukos yra Horst Faas ir The Associated Press nuosavybė ir pateikiamos čia išskirtinai mokymosi ir susipažinimo tikslu.

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2012/04/mire-horst-faas/