David LaChapelle prieš Rhianną

Dabar pasaulį drebinanti nauja teismų mada kai vienos įmonės kopijuoja kitų įmonių gaminius, norėdamos tokiu būdu pasinaudoti jų populiarumu ir vėliau būna paduodamos į teismą už patentų pažeidimą ir dizaino plagijavimą neaplenkė ir meno pasaulio.

Garsus fotografas, kino režisierius ir reklamos kūrėjas pagarsėjęs savo ironiško stiliaus darbais, David LaChapelle (beje David’o mama yra emigrantė iš Lietuvos) pateikė ieškinį pop muzikos atlikėjai Rhianna’i už jos kontraversiškai vertinamą darbą S&M. David LaChapelle teigia, kad “šios dainos muzikinis klipas yra tiesioginė 8-ių jo darbų kopija iš kurių nukopijuotos kompozicijos, konceptas, jausmas, tonai, nuotaika, temos, spalvos, dekoracijos, rūbai, papuošalai ir šviesa”.

Kairėje pusėje David LaChapelle darbai, o dešinėje vaizdai iš Rhianna’os vaizdo klipų.

Rhianna, matyt, “semiasi” kūrybinių idėjų iš garsių fotografų darbų tiesiogiai kopijuodama jų darbus ir David’as nėra vienintelis ją tuo kaltinantis. Mados fotografas Phillip Paulus taip pat kaltina Rhianną jo darbo kopijavimu.

Kairėje pusėje fotografo Phillip Paulus darbas publikuotas 2010 metais, dešinėje pusėje vaizdas iš 2011 m. Rhianna’os vaizdo klipo.

Nors JAV ir Europos Autorinių teisių įstatymai kiek skiriasi, o kai kurios sąvokos juose traktuojamos skirtingai. Pvz. “copyright” © pateikta informacija EU yra informacinio pobūdžio, tačiau JAV šios informacijos klaidingas/neteisingas pateikimas prilyginamas nusikaltimui, tačiau nepaisant visų skirtumų principai jose išlieka tie patys.
Kūrybiniame pasaulyje neretai sutinkame šių teisų pažeidimo faktų, tačiau neretai mąstant ar diskutuojant apie tai iškyla klausimas, kas yra tas indikatorius parodantis, kad darbas yra nukopijuotas? Kalbant apie fotografiją: ar spalvos ir jų deriniai, kompozicija, šviesos šaltinių išdėstymas, idėja, nuotaika ar panaudoti aplinkos elementai gali būti tai ką savo darbuose pakartojęs kitas autorius pažeistų pirmojo teises?

Išsaugoti straipsnį: Pocket

Informacija atspausdinta iš: Ramūno Blavaščiūno (iSapiens) – blogas
http://isapiens.blavasciunas.com/2011/09/treciasis-testas/