Quick Look

QuickLook - yra greita failų turinio peržiūros galimybė debiutavusi kartu su OS X 10.5 (Leopard) 2007 metais.

Nors OS X Finder visada turėjo galimybę parodyti failo turinį piktogramoje, tačiau QuickLook funkcija leidžia peržiūrėti vieną ar kelis failus pilnu ar beveik pilnu dydžiu, priklausomai nuo dokumento ir ekrano dydžio santykio, vieno klavišo (tarpo klavišo) paspaudimu — užvažiavus pele ant norimo peržiūrėti failo ar pažymėjus failų grupę ir paspaudus tarpo klavišą. Šios funkcijos pagalba net neturint tuos failus palaikančių programų galima peržiūrėti PDF, HTML, QuickTime, TXT ir RTF dokumentus, Apple Keynote, Pages ir Numbers, ODF dokumentus, Microsoft Word, Excel ir PowerPoint failus (tame tarpe OOXML), paveiklsiukų/nuotraukų failus tame tarpe ir RAW formate ir t.t.

QuickLook vieno failo peržiūra (.csv)
vienas .csv failas per QuickLook

Norint peržiūrėti kitą failą esantį tame pačiame aplanke, tereikia klaviatūros pagalba pereiti prie kito failo : rodyklių aukštyn, žemyn, kairėn, dešinėn pagalba.

Jei turite muzikinį ar vaizdo failą, kurį palaiko QuickLook (arba esate įdiegę to failo tipo QuickLook palaikymo programėlę) — taip pat be vargo galėsite paklausyti ar pažiūrėti vaizdo klipą net neatidarę kitos programos. Tačiau jei norite atidaryti failą su kita programa - QuickLook ekrano viršuje yra mygtukas „Open with Programos pavadinimas“ kur Programos pavadinimas yra numatytoji programa šio failo tipams, tačiau jei norite failą atidaryti su kita programa — paspauskite ant „Open with Programos pavadinimas“ mygtuko ir palaikykite kokią sekundę nuspaudę - atsiras meniu su kitų programų, galinčių atidaryti tą failą, sąrašas.

Peržiūrime kelis failus iš karto

Jei pažymėsite failų grupę ir paspausite tarpo klavišą — atsidarys QuickLook langas su pirmuoju pažymėtu failu — pereiti prie kito galima rodyklių klaviatūroje pagalba. Atrodytų nelabai didelis skirtumas tarp to pažymėjome vieną failą ir naviguojame rodyklių pagalba ar pažymėjome kelis failus. Iš tiesų skirtumas yra. Pažymėjus kelis failus ir paspaudus tarpo klavišą, atsidariusio QuicLook lango viršuje yra papildoma piktograma, spustelėjus kurią QuickLook parodys visus pažymėtus failus viename lange.

QuickLook failų grupės peržiūra
peržiūrime iš karto kelių failų turinį. Naudinga jei norime juos tarpusavyje palyginti ar greitai surasti reikiamą failą

Peržiūrime dokumentus

Jei dokumentas, kurį peržiūrite turi daugiau nei vieną puslapį — kitus dokumento puslapius pamatysite mažų paveikslėlių pavidalu dešinėje QuicLook lango pusėje. Pelės, klaviatūros ar TrackPad pagalba naviguokite tarp tų puslapių ir skaitykite. Paip pat jei video failas yra suskirstytas į epizodus - juos matysite ir galėsite pasirinkti iš jų sąrašo QuickLook failo kairėje pusėje.

QuickLook pdf failo peržiūra
.pdf failo peržiūra QuickLook pagalba

Prie laiško prisegtų failų greita peržiūra

QuickLook galime rasti ir Apple Mail programoje. Peržiūrint elektroninį laišką, prie kurio yra prisegtas failas, dešiniame viršutiniame lango kampe rasite QuicLook mygtuką. Paspaudę jį galėsite greitai peržiūrėti prisegtą failą.

QuickLook prie elektroninio laiško prisegtų failų peržiūra
Greita prisegto prie el. laiško failo peržiūra Apple Mail programoje

Sptolight ir QuickLook tandemas

QuickLook galime pasinaudoti ir Spotlight, kai randate ieškomą failą. Tiesiog užvažiuokite pele ant to failo ir po akimirkos pamatysite nedidelį QuickLook langą su to failo turiniu. Jei naudojatės Apple Magic Mouse ar Track Pad ir peržiūrimas dokumentas turi daugiau nei vieną puslapį - užvažiavę pele ant dokumento vaizdo ir braukydami per TrackPad ar Magic Mouse paviršių pirštu, galite greitai peržiūrėti ir kitus to dokumento puslapius.

Spotlight surasto dokumento greita peržiūra QuickLook pagalba
Spotlight surasto dokumento greita peržiūra QuickLook pagalba

QuickLook ir Full Screen (OS X 10.8 „Mountain Lion“)

Norėdami failus peržiūrėti visame ekrane, spaudžiame ant „Full Screen“ piktogramos (įstrižos rodyklės ekrano dešiniame viršutiniame kampe) arba jei norime, kad pažymėti failai iš karto atsidarytų visame ekrane, galime surinkti klavišų kombinaciją Alt-Cmd-y. Peržiūrint kelis failus viename lange — perėjimo į pilno ekrano režimą piktograma nebus rodoma. Jei norite pereiti į viso ekrano režimą - turite grįžti į vieno failo rodymą (Esc arba Enter ↲ klavišas) ir ten spustelėti ant „Full Screen“ piktogramos.

failų peržiūra QuickLook pagalba pilno ekrano režime
failų peržiūra QuickLook pagalba pilno ekrano režime (.csv)

QuickLook pilno ekrano režime, turi savo valdymą - priklausomai nuo to kokio tipo failą žiūrite jis gali skirtis.

iš karto kelių failų peržiūra QuickLook pilno ekrano režime
iš karto kelių failų peržiūra QuickLook pilno ekrano režime

Šiukšliadėžėje esančių failų peržiūra

Kartais taip nutinka, kad pasiunčiame failą į šiukšliadėžę ir paskui suabejojame ar išties tuo failu, kuriuo reikia, nutarėme atsikratyti. Spustelėjimas du kartus pele ant failo šiukšliadėžėje jokios naudos neduos, nes Finder neleidžia atidaryti ten esančių failų. Čia į pagalbą mus gali ateiti QuickLook, kuris puikiai susidoroja su failų, esančių šiukšliadėžėje, turinio parodymu.

Dalinamės failais (OS X 10.8 „Mountain Lion“)

Peržiūrint failą per QuickLook ir radus tą, kuriuo norime pasidalinti Facebook ar Twitter, persiųsti elektroniniu laišku ar nusiųsti kitam, tame pačiame tinkle, esančiam mac vartotojui — visai nebūtina atidaryti naršyklės ar pašto programos. Tai padaryti galime tiesiai iš QuickLook - paspaudę ant „Share“ mygtuko esnačio dešiniame viršutiniame QuickLook lango kampe. Žinoma, jei peržiūrite tekstinį dokumentą - galimybės juo pasidalinti Facebook svetainėje nebus.

Dalinimasis failu tiesiai iš QuickLook aplikacijos
dalinamės failais tiesiai iš Quicklook
 

Daugiau failų tipų per QuickLook

Labai tikėtina, kad QuickLook rodys ne visų failų turinį. Tačiau, greičiausiai, ne viskas prarasta. Jei tai nėra be galo retas failo tipas ir nesate vienintelis susidūręs su šia problema — paieškokite internete QuickLook priedo ir greičiausiai rasite.

Tarkim, jei norite neatidarę failo peržiūrėti ZIP, TAR, GZip, BZip2, ARJ, LZH, ISO, CHM, CAB, CPIO, RAR, 7-Zip, DEB, RPM, SIT, DiskDoubler, BinHex, ir MacBinary failų turinį - galite įsidiegti nemokam1 QuickLook įskiepą „The BetterZip Quick Look Generator 1.2“

QuickLook Archive įskiepis
zip failo turinio peržiūra QuickLook su „BetterZip“ įskiepiu

Gali būti, kad Finder ne iš karto aptiks naują įskiepą ir praeis truputis laiko, kol galėsite juo naudotis. Jei Finder vis dar neaptiko naujos galimybės, o labai reikia … paskubinti „šį reikalą“ galima atsidarius Terminal ir ten įrašius

qlmanage -r

QuickLook įskeipai „gyvena“ /Library/QuickLook/ arba ~/Library/QuickLook/ direktorjijose, priklausomai nuo to ar jie galioja visiems Mac vartotojams ar tik tam tikram.

Pažymime tekstą QuickLook

Žemiau aprašomas būdas veikia tik ankstesnėse nei OS X El Capitan versijose. Įgalinus jį, kai kurie OS X vartotojai naudojantys QuickLook greitai paveikslėlių failų peržiūrai, pereidami juo vieno paveikslėlio prie kito ir paskui grįždami prie ankstesniojo - vietoje paveikslėlio vaizdo matydavo tuščią langą. OS X El Capitan Apple ištaisė šią klaidą (keistu būdu) panaikindama teksto pažymėjimo QuickLook galimybę. Ir dabar net nepasiskųsi niekam nes teksto žymėjimas QuickLook nebuvo oficialiai palaikomas Apple.

Peržiūrint tekstinius failus, neretai norime pažymėti dalį teksto jame ir nukopijuoti. Ši galimybė taip pat yra QuickLook, nors pagal nutylėjimą ji ir išjungta. Norint ją įjungti, reikės pasinaudoti Terminal (rasite /Applications/Utilities/) pagalba. Atsidarę terminalo langą jame rašykite (arba nukopijuokite ir įklijuokite tekstą iš čia). Visa komanda turi būti viena eilutė:

defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -boolean YES; killall Finder

Jei dėl vienos ar kitos priežasties norite šią galimybę atjungti, taip pat Terminal’e rašykite (visa komanda turi būti viena eilutė):

defaults write com.apple.finder QLEnableTextSelection -boolean NO; killall Finder 

Atminkite: svarbu, kad atitiktų didžiosios ir mažosios raidės, ir būtų parašytos lygiai taup kaip mano pavyzdyje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų