Nusiimkite rūžavus Google akinius, ponas Šmitai

Prieš kelias savaites Google vadovaujantis pirmininkas Erich Schmidt pasakė, kad šio dešimtmečio pabaigoje,kiekvienas Žemės gyventojas, turės internetą.

Internetas vystosi be galo greitai ir tikrai ateis laikas kai visi Žemės gyventojai bus sujungti į virtualų tinklą. Po to kai, tuo metu Steve Jobs vadovaujamoje „Next Inc.“ kompanijoje pagamintame kompiuteryje, 1993 metų balandžio 30 dieną gimė Internetas – 1995 metais juo naudojosi 6 milijonai žmonių, o 2005 – apytiksliais duomenimis šis skaičius pasiekė 1 milijardą. Šiandien, vien tik Azijoje yra daugiau nei milijardas Interneto vartotojų.

„Kiekvienam žmogui prisijungusiam prie interneto tenka du neprisijungę. Dešimtmečio pabaigoje kiekvienas Žemėje bus prisijungęs“, - tokį pranešimą Twitter’yje paskelbė Eric Schmidt.

Šis pranešimas buvo dalis reklaminės kampanijos naujai Eric Schmidt knygai The New Digital Age, kur jis ir knygos bendraautorius Jared Cohen tvirtina, kad beveik 8 milijardai Žemėje turės Internetą 2025 metais.

Tačiau žiūrint į dabartines realijas, šios prognozės atrodo labai jau optimistiškai, turint omenyje, kad yra visa eilė neturtingų ar besivystančių šalių, kuriose visai ar beveik nėra Web infrastruktūros. Taip pat ne paskutinės reikšmės yra ir geografinis bei politinės cenzūros faktoriai.

Manau geriausiu atveju, 2020 metų pabaigoje galima kalbėti apie visų žmonių „Internetizavimo“ galimybes tokiuose regionuose kaip Šiaurės Amerika ir Europa bei Izraelis ir Japonija.

Nereikia būti kokiu nors ekspertu ar analitiku, kad žiūrint į žemiau pateiktus grafikus suprastum, kokia didelė Žemės gyventojų dalis dar yra labai toli nuo prisijungimo prie interneto.

Afrikoje ir Azijoje gyvena daugiausiai planetos gyventojų, tačiau mažiausia jų dalis naudojasi internetu

Indijoje, Pakistane ir Bangladeše gyvena 1,5 milijardo gyventojų, net tik 11% jų turi prieigą prie Interneto

Etiopijoje, Konge – antroje ir trečioje daugiausiai gyventojų turinčiuose Afrikos šalyse – 99% gyventojai neturi Interneto.

Kartais sunku įsivaizduoti, kad yra tokių šalių kur Internetas skamba panašiai kaip Eldorado ir tose šalyse yra kur kas didesnių problemų nei Interneto nebuvimas. Manau, kad jei kas šių šalių gyventojams leistų rinktis švarus geriamas vanduo ir maistas ar gmail paskyra – jie rinktųsi kur kas žemiškesnius ir labiau apčiuopiamus dalykus nei internetas.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų